AYDIN KÖŞK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DÖGEP 2018 -2019 KASIM AYI EYLEM PLAN RAPORU

DÖGEP 2018 -2019 KASIM AYI EYLEM PLAN RAPORU

 

DÖGEP 2018 -2019 KASIM AYI EYLEM PLAN RAPORU

 

 

 

EYLEM NO

EYLEM TARİHİ

EYLEM ZAMANI

UYGULANAN EYLEM

KATILIMCI SAYISI

RAPORU

2

16.11.2018

SAAT 15:30

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ‘in eğitim anlayışı, ilim öğrenmeye ve eğitime verdiği önem ve eğitim-öğretim metotları incelenecektir.

3

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) görevinin eğitimcilik olduğunu "Ben ancak bir muallim yani öğretmen olarak gönderildim" diyerek ifade etmiştir. Hz. Peygamber, sadece getirdiği mesaj ile değil bu mesajı insanlara anlatmak ve öğretmek için kullandığı eğitim yöntemi ile de çağımıza hitap etmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed´in eğitim ve öğretim yönteminde insanların bireysel farklılıklarına göre hitap etme, uygulayarak, örneklendirerek anlatma, karşılaştırma yapma, neden sonuç ilişkisi kurma, mantıklı düşünme gibi özelliklerinin ön plana çıktığını görmekteyiz.

               Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed´in (sav) bir eğitimci ve öğretici olarak kullandığı kendine özgü eğitim yöntemini günümüzdeki eğitim sisteminde öne çıkan iki yaklaşıma göre örneklendirmemiz gerekirse;  son yıllarda eğitim alanında yapılan bilimsel ve deneysel araştırmalarda iki yaklaşım dikkati çekmektedir. Bunlardan biri, öğrenmenin nasıl gerçekleştiği konusundaki yapılandırmacı yaklaşım, diğeri ise insan zekasını yeniden tanımlayan çoklu zekâ yaklaşımıdır. Bu iki yaklaşımın ortak özelliği ise eğitim/öğretimde bireysel farklılıkları ön plana çıkarmalarıdır. Çağımızda eğitim biliminin araştırmaları sonucu ortaya çıkan bu yaklaşımların sevgili peygamberimizin eğitim sitemi ile tam uyuşuyor olması onun ne kadar mükemmel bir öğretmen olduğunu bir kez daha göstermektedir. İşte bu sebepledir ki öğretmenlik mesleği peygamber mesleği olduğu için kutsal bir meslektir. Tarih boyunca Yüce Allahımızın gönderdiği tüm peygamberlerde hep yanlış inanış ve cahilliklerle mücadele etmişlerdir.

                Bir eğitim sisteminin başarılı olabilmesinde öğretmenin rolü çok büyüktür. Hz. Peygamber´in eğitim yönteminin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biri de bir eğitimci olarak sahip olduğu özelliklerdir. Sevgili Peygamberimiz, yaşadığı toplumu her yönüyle çok iyi tanıyan ve toplumda çok iyi tanınan bir insandı. Herkesin güvendiği, saygı duyduğu, fikirlerine başvurduğu, güzel ahlakı ve yaşantısı ile insanlara güzel örnek olan peygamberimiz Hz. Muhammede çok güvenilen kişi anlamında el-Emin  lakabı verilmişti.

                Hz Muhammed´in (sav) eğitim uygulamasının önemli noktaları diyebileceğimiz sabırlı,´ anlayışlı, hoşgörülü, kolaylaştırıcı, cesaretlendirici gibi özelliklerinden başka dikkat çeken diğer önemli özellikleri de şunlardır:

                ▪ Kur´an-ı Kerimi vahiy yolu ile öğrendikten sonra öncelikle kendisi uygulayarak insanlara örnek oldu.

                ▪ Yaşadığı toplumu çok iyi tanıyan Hz. Muhammed (sav), öğreteceği bilgiyi insanların bireysel farklılıklarını dikkate alarak anlattı ve herkese anlayışına ve seviyesine uygun şekilde davrandı ve konuştu.

                ▪İnsanlara öğrettiği yeni bilgileri, onların anlayacağı örnekler ve benzetmeler yaparak, geçmiş yaşantıları, duygu ve düşünceleri ile ilişkilendirerek anlamalarını ve hayatlarına geçirmelerini sağladı.

 

 

 

 

Hükümet Konağı Kat2 09570 Köşk/AYDIN - 0256 461 20 45

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.