AYDIN KÖŞK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DÖGEP NİSAN AYI EYLEM PLANI

DÖGEP NİSAN AYI EYLEM PLANI

DÖGEP EYLEM FORMU

 

İL – İLÇE: AYDIN – KÖŞK                               

KONU: DÖGEP

AY: MART

EYLEM NO: 4

PAYDAŞLAR: DİĞER DKAB ÖĞRETMENLERİ

KATILIMCI SAYISI: 7

EYLEM TARİHİ: 19.04.2019

EYLEM ZAMANI: 15:30

UYGULANAN EYLEM: DKAB ve Temel Dini Bilgiler derslerinde yer alan ahlak ve adab-ı muaşeret ile ilgili konuların öğretilmesinde temel ilkeler görüşülecektir.

KONU: Ahlak ve Adab-ı muaşeret

Ahlak kelimesini kısaca tanımlamak gerekirse insanın doğuştan getirdiği yada sonradan kazandığı bir takım tutum ve davranışlardır.

         Yüce ALLAH insanı muhatap olarak kabul etmiş, bu vesile ile ona değerlerin en büyüğünü vermiştir. Bu sebeple insan başıboş bırakılmamış, peygamberler, onlarla beraber kitaplar gönderilmiş ve kutsal bir din tebliğ edilmiş insaoğlunun dünyasını ve ahiretini huzura kavuşması amaçlanmıştır. Yüce rabbimizin göndermiş olduğu bütün dinlerin temel hedefi insandır. İnsanın en doğru inanç esaslarını benimsemesi, salih ve kabul görmüş bir ibadet hayatı sergilemesi ahlaken olgunluğa ulaşması istenmiştir. İnsanoğlu ise ALLAH-U Tealanın kendilerine göndermiş olduğu inanç sistemlerini gerçek anlamda benimsememiş ve sonuçta en son en kâmil ve ahirete kadar varlığın devam ettirecek islam dini en son peygamber HZ. Muhammed ile gönderilmiştir.

İslam dini iman ilkelerini insanlara benimsetmek ibadet esaslarının hayatlarına aktarmanın yanında ahlaki ilkeler getirmek suretiyle bireylerin en huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.

Nitekim islam dininin kendisiyle gönderildiği son peygamber hazreti muhammed s.a efendimizin alemlere rahmet olarak gönderilmesiyle beraber ön plana çıkartılan en önemli özelliği ise ahlakıdır.Bir ayette efendimiz için şöyle buyurulmaktadır “Sen elbette yüce bir ahlak üzerinesin.” Sevgili peygamberimizde bir hadisi şerifinde bu hususu şöyle ifade etmektedir. “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” 

Peygamber efendimizin ahlak ve yaşayışı hazreti aişe annemize sorulduğu zaman siz kuran okumuyormusunuz, onun ahlakı kur’andı diye cevap vermiştir.İslamda güzel ahlak teşvik edilirken çirkin huylar ise yasaklanmış ve kınanmıştır. Alllahü teala güzel olan herşeyi emretmiş çirkin olan herşeyi ise yasak etmiştir.

Kuranı Kerimde geçen ve bizlerden istenen bazı ilkeler ve bu ilkeler ile ilgili ayeti kerimelerden bazıları şunlardır.

 

İyilik, iyi davranmak ve güzel söz söylemek;

İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav, birde bakarsın ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir(fussılet suresi ayet 34)

Ana babaya akrabaya yetimlere yoksullara yakın komşuya uzak komşuya yolcuya elinizin altındakilere iyilik edin, şüphesiz allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmezç(Nisa suresi ayet 36)

Doğruluk şüphesiz rabbimiz allahtır deyipte sonra dosdoğru olanlar varya onların üzerine melekler iner ve derler ki korkmayın üzülmeyin size vadedilmekte olan cennetle sevinin.(fussılet suresi ayet 30)

Sabır;

Şüphesiz allah sabredenlerle beraberdir.

Tevazu;

Rahmanın kulları yeryüzünde vakar ve tevazuyla yürüyen kimselerdir.(Furkan suresi ayet 63)

İffetli olmak;

Maddi olarak yardımlaşmak;

Mallarını gece gündüz gizli ve açık allah yolunda harcayanlar varya onların rableri katında mükafatları vardır .(Bakara suresi ayet  274)

Sözünde durmak;

Bağışlamak;

Adaletli olmak;

İftira etmemek;

Yalan söylememek;

Kİbirli olmamak;

Cimrilik ve israf etmemek;

İçki içmemek kumar oynamamak;

Zina ve fuhuştan uzak durmak;

Bozgunculuk çıkarmamak;

Alay etmemek;

Kul hakkından uzak durmak;

Haksız kazanç ve rüşvetten uzak durmak;

Sonuç itibariyle kutsal kitabımız kuranı kerim insan için en  güzel ahlaki ilkeleri emretmiş nefse hoş gelsede insana zarar veren kötü ahlaki ilkeleri ise yasak kapsamına almış ve onlardan uzak durmamızı istemiştir.bu ise insanın kendi menfeati içindir.Çünkü dünya huzurunun yanında ahiret mutluluğu olan cennete girecek olan insan iken dünya sıkıntısının yanında ahiret azabı olan cehenneme girecek olanda insandır. Bu sebeple olgun bir insan olmak kamil bir imana sahip olmak ve ahlaki güzellikler ile bezenmek kendi lehimizedir.

Özetle;

Okul çağındaki gençlerimizi öğrencilerimizi rabbimizin emrettiği bu güzel hasletleri en iyi şekilde anlatmak ve islam dininin ahlak dini olduğunu yeni nesil gençlere aşılamak en önemli hedefimiz olmalıdır. DKAB ve meslek dersi öğretmenlerimizin ilk olarak rahmanın emri olan bu davranışları kendi hayatlarına tatbik ederek yaşayarak öğrencilere anlatması en etkili ahlak-i değerler öğretimi olacaktır. Biz DKAB öğretmenleri meslek dersleri öğretmenleri imamlar ve din görevlileri yüce kitabımızdaki rabbimizin emir buyurduğu güzel ahlaki tutum ve davranışları ulaşılabilirlik derecesinde başta ailelere ve yeni nesil gençlere en iyi şekilde anlatmalı ve böylece şuan toplumumuzda fazlasıyla hissettiğimiz gayri ahlaki durumları tersine çevirerek huzurlu ve mutlu bir toplum oluşturmayı hedef almalıyız.

Hükümet Konağı Kat2 09570 Köşk/AYDIN - 0256 461 20 45

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.